Máme pro vás 8 dobrých důvodů, proč si myslíme, že užívání doplňků stravy je něco, co byste měli dělat. Alespoň pokud vám záleží na vašem zdraví.
Poslechněte si článek jako podcast 🎧
Evidence Based 🔬
Naše články jsou založeny na vědeckých důkazech z prověřených zdrojů.
Snažíme se být ve výběru článků objektivní a prezentovat obě strany argumentu. Vybíráme vždy tzv. Peer Reviewed práce, tedy takové studie, které byly před zveřejněním zkontrolovány jinými vědci a experty v dané oblasti, tak, aby zaručili kvalitu studie a potvrdili pravdivost výstupů.
Články obsahují odkazy na vědecké studie. V textu jsou čísla v závorkách (1, 2, 3, 4), která odkazují na příslušnou vědeckou práci, ze které byly informace čerpány. Celý odkaz je k nalezení vždy na konci článku v sekci Zdroje.
1. Půda neobsahuje dostatek živin
Naše půda je zničená. Na loukách už dávno nenajdete stáda bizonů ani jiné velké divoké zvěře, která by půdu spásala a vyživovala. Většinou na nich najdete monokulturní plodiny - obří lány osázené pouze jedinou plodinou, ať už řepkou, pšenicí nebo třeba kukuřicí. To by samo o sobě nebyl problém, kdyby se plodina na poli každý rok měnila nebo by dodržovány principy regenerativního zemědělství, které přirozeně balancuje živiny v půdě.
To se ale neděje a nevhodnou práci s půdou "zachraňujeme" postřiky chemickými pesticidy a hnojivy. Půda pak neobsahuje dostatečné množství kořenových systémů, které by v ní dokázaly udržet vodu a živiny se tak dál z půdy vyplavují do řek.
Již ve 30. a 40. letech minulého století probíhaly v americkém senátu slyšení, ve kterých bylo dle záznamů zmiňováno, že z půdy se za posledních několik dekád intenzivního zemědělství ztratilo až 30% živin. To byl stav před téměř 100 lety.
Podle záznamů USDA a zprávy z roku 2004 v časopise Journal of the American College of Nutrition jsou dnes nutriční hodnoty ovoce a zeleniny nižší než v 70. letech minulého století. Podle aktuálních výzkumů chybí v půdě 70-80% množství mikroživin. (1)
Když nejsou v půdě, tak se jen stěží mohou přenést do rostlin, které na nich rostou a budou chybět i dále ve zvěři, která rostliny ochuzené a živiny bude spásat.
Právě kvůli komerčnímu zemědělství a všem silným hnojivům, která používáme, byla půda výrazně ochuzena o životně důležité živiny. A to nejen v USA a Evropě, ale prakticky na celém světě. Půda je stále méně bohatá na živiny a chybí v ní základní vitamíny a minerály, které potřebujeme.
Potraviny, které jíme, jsou tak dobré, jak kvalitní je půda, ve které rostou. (2, 3)
2. Nezdravé jídlo je na každém kroku
Všichni si uvědomujeme, že dnešní západní svět má špatnou pověst kvůli konzumaci potravin, které nejsou příliš zdravé. Našli jsme způsob, jak potraviny zlevnit a zatraktivnit, což obvykle znamená vysokou úroveň zpracování jídla. Potraviny, které většina z nás jí, jsou jen stěží výživné - nejsou organické nebo dokonce čerstvé a nejčastěji jsou nabité solí, tukem, cukrem nebo nezdravými přísadami.
Samozřejmě jíme i potraviny, které nejsou zpracované, například červené maso a drůbež, ale i ty jsou často plné růstových hormonů, GMO, stopového množství antibiotik a bůhvíčeho ještě.
V roce 2011 byla v Journal of Nutrition zveřejněna studie, jejíž výsledky dospěly k závěru, že mnoho Američanů trpí nedostatkem klíčových živin. (4)
Nedělejme si žádné iluze, stejným problémem trpí i Evropané a obyvatelé prakticky všech rozvinutých zemích ze všech kontinentů. (5)
3. Setkáváme se s více toxiny a stresem než dříve
Svět je mnohem jiný než v době, kdy zde žili naši předkové. Každý den do sebe nevědomě dostáváme toxiny, které vypouštíme do světa, a to jsme ani nemluvíme o těch, které do svého těla vkládáme záměrně. Stres tomu nepomáhá.
V našem moderním a neustále se měnícím světě potřebuje naše tělo více živin, aby si s těmito toxiny poradilo a bojovalo proti nim. Živiny obsažené v dnešních potravinách na tuto výzvu nestačí, zvláště když si uvědomíme, že všechny potraviny, které jíme, mají už tak nízký obsah vitamínů a minerálů.
Denní užívání vitamínů a doplňků stravy může pomoci s nezdravými látkami, se kterými se setkáváme v našem každodenním prostředí.
4. Výrobci vytvářejí genetické hybridy, které mají nízké výživové hodnoty
Existují producenti (výrobci našeho ovoce a zeleniny), kteří se učí vytvářet hybridní formy těchto potravin, aby je nějakým způsobem vylepšili. Buď mění jejich barvu, hmotnost, nebo dokonce to, jak dlouho vydrží na pultech čerstvé. Tento druh genetické manipulace snižuje výživové hodnoty. To, co vypadá jako krásný výživný pomeranč, není nic jiného než cukr, voda a pravděpodobně nestravitelná celulóza.
V roce 2013 deník New York Times uvedl, že genetickou manipulací, jaká se vyskytuje v Americe, jednoduše "vyšlechtíme výživové hodnoty z našich potravin". (6)
Čím více se snažíme manipulovat s přírodou a způsobem jejího pěstování, tím méně zachováváme nutriční hodnotu. Doplňky stravy mohou pomoci kompenzovat nedostatek živin z našeho každodenního příjmu ovoce a zeleniny, ale i masa.
5. Dokonce i voda je ochuzena o minerály
Způsob, jakým fungují moderní metody zpracování vody, spolu s používáním filtrů způsobuje, že i voda je ochuzena o minerály. Po staletí jsme se jako lidé spoléhali na zdroje vody bohaté na živiny, abychom získali základní minerály, které naše tělo potřebuje.
Světová zdravotnická organizace v roce 2005 odhalila, že v celé Severní Americe se z vody odstraňuje mnoho důležitých minerálů, například hořčík. (7) V dnešním světě přicházíme o klíčové zdroje minerálních látek, protože kvůli znečištění zdrojů vodu často filtrujeme od škodlivých látek, čímž ale také odstraňujeme prospěšné minerály. Filtrovat vodu z kohoutku je naprosto správné, je ale vždy nutné do přefiltrované vody minerály znovu dodat.
6. Dlouhá životnost potravin
Mnoho produktů, které vidíte v supermarketu, přicestovalo z jiné země EU nebo možná dokonce z druhého konce světa. Centrum pro ekologické zemědělské systémy v USA uvádí, že vitamíny v některých produktech jsou vyčerpané, protože byly přepravovány z velkých vzdáleností a dlouho skladovány, než jsme je vůbec viděli na pultech.
Někdy jsou produkty sklizeny týdny nebo měsíce před vaším nákupem. Nákup lokálních a ekologicky pěstovaných produktů je nejlepší volbou pro získání maximálního množství výživných látek. Přemýšlejte o návštěvě farmářských trhů nebo si dokonce založte vlastní zahrádku.
7. Lidé dnes hůře vstřebávají živiny
S přibývajícím věkem a měnícími se potravinami se nám hůře tráví a hůře si uchováváme potřebné živiny. Zejména proto, že starší lidé obvykle užívají více léků, které mohou narušovat vstřebávání živin. Podle výzkumů má nejméně třetina populace v západních zemích nedostatečné množství žaludeční kyseliny, což znamená, že se potrava, kterou sníme, nevstřebává správně. (8)
Vitamínové doplňky mohou pomoci nahradit živiny ztracené během trávení a konzumace.
8. Ke cvičení potřebujete živiny
Vaše tělo při cvičení vyžaduje více živin pro správnou tvorbu energie a regeneraci. Doplňky stravy mohou vyplnit mezeru mezi živinami, které potřebujeme, a potravou, která je postrádá. Čím více cvičíte nebo jste fyzicky aktivní, tím více mikroživin vaše tělo potřebuje k udržení optimální kondice.
Proč užívat doplňky stravy? 🎓
Bohužel "dobrá, vyvážená" strava ke zdraví nestačí.
Když vezmete v úvahu kombinaci špatného výběru potravin, nadměrně zpracovaných potravin a špatných zemědělských postupů, je výživa z jídla nedostatečná. Mnoho lidí, včetně starších lidí, veganů, alkoholiků, kuřáků, lidí s problémy se vstřebáváním, ale i fyzicky velmi aktivních lidí, nemá dostatečný příjem vitaminů a minerálů. Zvláště v dnešní společnosti je užívání doplňků stravy prakticky nezbytným krokem k udržení optimálního zdraví.
Zdroje
Fotky: PublicDomainPictures, Santiago Manuel De la Colina, ready made, ElasticComputeFarm, Andrea Piacquadio
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15637215/
(2) https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/
(3) https://www.science.org/doi/10.1126/science.1261071
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21865568/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22142665/
(6) https://www.nytimes.com/2013/05/26/opinion/sunday/breeding-the-nutrition-out-of-our-food.html
(7) https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/51499/retrieve
(8) https://www.cedars-sinai.org/newsroom/acid-reflux-affects-nearly-a-third-of-us-adults-weekly/